Duktig häst

Det blev en superhärlig utetur idag! Förbannade brunst som ska hindra Smockan för att vara så här fin hela tiden.

Red en ny väg idag vilket innebar att vi fick rida längs den trafikerade vägen en bit. En knapp halvkilometer bort kom det en bil i väldigt hög fart och sladdar järnet genom kurvan, då kände jag mig lite illa till mods när vi inte hade sällskap att luta oss mot. Föraren saktade ner farten förbi oss som tur var.

Hade i alla fall kollat på kartan och sett ut vilken väg vi skulle ta, men hittade den inte! Dock var det en skoter som kört på en skogsbilväg så red där, utforskade lite, lugn och trevlig galopp blev det på ett par ställen. Nu när jag ser på kartan igen så red jag ju rätt men det kopplar inte när man väl är där och det inte ser ut som man trott.

Smockan var så fin, var jättelugn och lyssnade bra!
Hade bytt det tredelade bettet mot ett rakt och det var stor skillnad. I söndags när jag fick lite foton från ridningen såg jag att hon gapade på flera av dem. Har hört och känt att hon fipplat och tuggat mycket på det men inte bytt för att det raka känts lite kort. Men bestämde mig för att prova idag och det visade ju sig vara toppen. Jag skärpte till mig själv lite också och gjorde små förhållningar på yttern istället för dragandet det känts som jag har gjort.

Nu får jag passa på att njuta medans hon är snäll!


Markarbete


Träning idag, tänkte att Smockan skulle vara cool och det var hon väl delvis. I framskrittningen gjorde hon några kast varje varv men jag satt kvar! Man kan nog säga att hon höll väl sig skinnet tills vi skulle galoppa, och då var det inte bara vi som busade.

Är missnöjd med min ridning idag, bara för att hon var lite lugnare så får det inte betyda att jag börjar åka häst. Då gjorde jag faktiskt bättre ifrån mig i torsdags!

På volten var det tre galoppbommar, gissa vad vi gjorde där? Smockan blev väldigt glad för dom där bommarna och om hon kom in lugnt så ökade hon till sista bommen. Det blev tyvärr ett väldans dragande för att bromsa eftersom jag inte kan rida, men kom på att man bromsar med små förhållningar på yttertygeln. Så när allihopa skulle galoppera över bommarna i någon sorts övning så gjorde jag små förhållningar på yttertygeln. Och jag vet inte om det beror på det men då var Smockan skitlugn och vi kunde avsluta väldigt runt och fint trots att jag ridit som en kratta femtiofem minuter av sextio. Kastar de minutrarna och sparar dom sista fem!


Slut på brunst...

...tack och lov.

Idag började vi med att knata fram och tillbaka över stallplan igen, till vägen och klätterträning uppför backen mot stallet några gånger. Smockan tycker om repetition tror jag för då lugnar hon ner sig när hon vet vad som ska hända.

Kunde jogga fram och galoppera lugnt i paddocken för första gången på evigheter! Resten av passet är inget minnesvärt, jag tappade fokus igen und so weiter.

Men imorgon, då blir det kul att se om det är någon skillnad på Smockan jämfört med förra markarbetsträningen. Dessutom borde det bli en privatlektion med lite gymnastikhopppning till veckan. Passar bra efter brunstveckan och när jag sett på hoppträningar i helgen.


Så här såg vi ut idag. Ser bättre ut än vad jag hade för känsla överlag faktiskt.


Oops

Skriva varje dag sa jag ju, men var så upptagen hela dagen igår att jag inte ens åkte till stallet.

Idag red jag över stallplanen några gånger tills hon var lite lugnare. Skulle tro att hon har varit brunstig för hon var ganska annorlunda nu.


Lille knickedicken gjorde succé igår!


Extrem miljöträning

Markarbetsträning idag igen, och det var så pissigt väder. Blötsnö från sidan som far innanför tröjan, äckligt! Det blev en rejäl utmaning för mig för jag var tvungen att hålla koncentrationen uppe precis hela tiden.

Det började bra med att Smockan gjorde en 180graders kast i skritten så att jag ramlade av... Och det är precis på dagen en månad sen vi flyttade till det här stallet och började rida henne. En avramling i månaden?

Hursom, fick börja arbeta henne på en gång, nonstop i en timme för att förhindra ny skit. Helvete vad krävande! Miljöträning för S och uthållighetstest för mig. Basic övningar som flytta på volten och skänkelvikning innan/efter travbommar plus lite galopp.

På slutet blev jag såklart trött så tappade henne lite men kunde hålla ihop allt till slutet. Då slutar det på ett så fint sätt med en trampad fot. Hoppas det är brunsten.


bläKom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte arg
Kom ihåg: Bli inte argPausmusik istället, vid 1:00 börjar det bästa jag hört på länge


The creeps

Uteskritt idag, trava kändes riskabelt. Känner mig som en mes i efterhand varje gång, men det är inte roligt att behöva vända på alla uteritter på en hetsig häst.

Fjantig är hon också med att gå över stallplan trots att inget har hänt henne där. Så nu när vi införskaffat en repgrimma till henne ska jag lära henne lite hyfs och gott uppförande mot människor. Det var älsklings-Blommans bästa gren, ledövningar från backen. Fast de är ju helt olika personligheter så jag hoppas att det här "passar" Smockan så att säga.


Fy fan vilket påhitt med rubriker va?

Jaaa, idag var det träning med fyra andra hästar samtidigt. Det tyckte Smockan var hejjigt.

Hon har ju inte gått med så många hästar och på kvällstid är det en massa spring och transporter som kör, så jag fick öva på min egen fokusering. Kan höja den ett snäpp till så att jag inte blir arg när hon kör sina moves utan bara vara jättetålmodig och be henne att jobba vidare.

Tråkigt nog var det en hälften så gammal unge som mig på en dubbelt så lat ponny med i gruppen, gah vad störigt sånt kan vara! Bara att öva på fokuseringen så jag inte störs av sådant!

Tillslut, efter en timmes slit, kom jag ihåg hur man rider aktivt och då gick Smockis bra.


Blev lite fotad igår, men fotografen tog hälften av alla kort framifrån tokigt nog...


Smockelibock


Har ni sett sådana snälla ögon någon gång?

Jag kom till insikt idag när jag red. För att få Smockan fokuserad på arbetet måste jag bli det först.

Roooligt att rida! Speciellt när hon går så fint. Men hon blev lite tokig en gång och sparkade bakut med ena benet så att jag tappade stigbygeln.
Mamma fotade lite suddiga bilder typ bara framifrån, och sen åkte lite häst i avskrittningen.

Markarbetsträning imorgon igen!


Fina djur


Leka

SovaBlaha, blaha

Paddockpass idag där utmaningen var att distrahera Smockan. Hästarna i lösdriften skrämde henne några gånger. Jag fattar inte hur de kan ha så många träd i den hagen, jag såg att hästarna bara kan röra sig längs några stigar i slyskogen. Och så har det snöat lika mycket inatt som i förrgår, så det märktes nästan inte att det var plogat.

Hursom, det är skoj att rida Smockan! Jobbade på att få igenom böjningen och där har vi gjort framsteg såpass mycket att Smockis bytt sin stela sida(?). I avslutningen tyckte jag att jag fick igenom böjningen till vänster och tog en volt i höger varv, och då gick hon så djävla fint!

Blev typ bara en halvtimmes ridning men det kändes längre. Med snön och koncentrationskraven blev Smockan nog rätt mör ändå.Ska vi säga f5 igen, har haft ny bakgrund ett tag men vet inte om alla ni tre besökare har sett det?


evighet


Det har snöat rätt ordentligt inatt, och det i kombination med nollgradigt gör att det blir tungt att gå. Något jag inte tänkte på var att träden får extra tyngd på sig och hänger över ridvägarna...

Så sadeln mådde inte så bra av uteritten men Smockan var på G. Hon hetsar upp sig i skritt och trav men i galoppen blir hon lugn, tur för mig.
En dålig ovana hon har är att hon börjar trava när jag duckar för alla trädgrenar. Blev lite less på det så travade runt lite i paddocken för att få lite ordnung på henne. Kalas när hon är så fin att rida!
Idag är det en månad sen Blomman försvann från oss.
Första bilden på Smockan, sista på Blomman.


springa i grupp

Markarbetsträning för stallchefen ikväll, och det var jätteroligt!

Serpentiner med tre bågar och bommar på medellinjen, bara att rida rakt över och böja och jobba i bågarna. Perfekt övning för oss som håller på och lära känna varandra och försöker hitta knapparna.
Smockis var så rolig att rida och hon hade roligt. När vi gjort det bättre och bättre för varje gång så bytte vi varv och då var det som att börja från början igen. : )
Inför galoppen som var i två av bågarna laddade hon till, speciellt när de andra hästarna kom in till nästa grupp.

Duktig flicka!


Tränsdjävel

Jag hade verkligen sett fram emot att rida idag och se vad tränset gick för. Blev rekommenderad att köpa det och föreställt mig under. Så vad hände?

1. Av någon anledning blev jag ilsk. Kanske för att kattungen bitit mig i händerna hela dagen och siktat in sig på mina ögon när han attackerat mig. Kanske min brorsa ska ta sitt jävla ansvar för sin katt nån gång? Jag trodde inte att det bara skulle ta en dag innan han ledsnade på den fastän den är som sötast nu.
2. Tränset känns fel. Om det ska sitta så högt som det gör på bild dras mungiporna upp en decimeter och det känns ju halvskoj.
3. Det började snöa små, små, vassa snöflingor från sidan innan vi gick ut i paddocken. Väl uppe får hästen fnatt.

Ibland är det såna dagar också.

Gör ett nytt försök imorgon innan markarbetsträningen.


Vila


Det blev en till tur till Birsta idag, så prins Bertil fick vara själv och Smockan fick ledigt.

Imorgon ska hon prova nytt träns och så blir det testridning på det, kommer bli spännande!


Bara babycat

Har inte så mycket tid över då jag vaktar kattvalpen, men Smockan blev tömkörd idag. Några gånger till så ska vi få kläm på det med.


Babycat


Årets bild på Prins Bertil och Nitro.

Kom ihåg: lämna inte dom två utan uppsikt!


Herheadheldhigh

Smockans riktiga namn är Midåkras Herheadheldhigh efter en textrad ur 'Living next door to Alice', som nog alla känner igen när de hör den.

Hur som helst så kom jag på att tänka på det när vi galopperade ute idag. Det är svårt att stanna när man kan hålla i bettringarna istället för tyglarna, jag tror inte att hon hade tid att lyssna på mig just då... : )
Men hon är så snäll och fin så det gör inget!

Började dagen på dåligt humör (bilrelaterat) så det var nästan tur att det var omockat så jag kunde varva ner en stund med det innan jag hämtade fröken Bromslös. Hon var cool i stallet men lite töntig med att gå över stallplan. Med mitt änglalika tålamod och fantastiska ridkänsla (ironisk, ja) kunde vi gå vidare efter en stund utan bråk och uppståndelse.

Lite trav, lite galopp, mest skritt och en efter ett tag supercool Smocka gjorde att jag kunde uthärda nästa bilrelaterade olycka.


Vila

Väldigt oeffektiv och kall dag idag.
Jag börjar få dåligt samvete nu när jag inte får något gjort när jag är hemma...

Smockan vaccinerades igår så hon fick vila och gos idag.

Och ingen bild blir det idag!


Rubriktorka igen

Privatlektion igen och det gick super!

Fortsatte med samma arbete som sist men Smockan var låst i högerbogen. Fick böja ordentligt på volten först utåt för att få stöd på yttertygeln och behålla det stödet när jag böjde inåt. Smockan är så rolig att rida eftersom man känner så tydligt när hon släpper till!
Hon blev jättejättefin verkligen! :)

Och jag vet att jag är tjatig, men jag älskar hennes galopp!


Ock Smockan älskar att bli kliad.


blargh

Det blev inte så mycket av träningsutmaningen, men en utmaning blev det i alla fall. Jag har ett väldigt ambitiöst upplägg av varje paddockpass, så ambitiöst att det känns lite väl långt när man väl kommit till biten man skulle träna på. Det består av:

Uppvärmning
Lösgjordhet
Teknikträning
Avslutning
Avskrittning

Första två delarna tog en kvart var, och sen orkade jag inte mer var jag less. Hon kändes fin i avslutningen trots att hon inte blivit helt eftergiven.

Jag får vara nöjd med hur det gick ändå. Hon gick inte helt korrekt men hade i alla fall inte nosryggen vertikalt som Bloms kunde ha.


Fnork

Jag är beredd att ta tillbaka mitt påstående om ridvägarna kring stallet - det fanns ju hur fina vägar som helst!

Hade turen att få ridsällskap som kunde visa lite, och hon visste inte vart alla stigar gick som vi passerade så där har vi något att utforska. Vid första travtillfället pep Smockan till och hoppade uppåt (?), sen bar det av i galopp som behändigt nog var kontrollerbar ; )

Hon fick trava först en bit för att hon var så på. Då var det trav med fnorkande men när vi vände blev hon sist igen och då blev det galopp för att det var så roligt!

Innan vi gick hemåt red vi i en beteshage med lagom djup snö. Då Smockan inte är i full form så tänkte jag bara skritta men vi (mest jag, dåligt omdöme) kunde inte låta bli att tjuvgaloppera lite. Hade trampat upp ett voltspår så galopperade halva volten där det gick uppför och skrittade nerför några gånger. Underbar galopp!

Imorgon fortsätter jag med träningsutmaningen och kör lite branta serpentiner.


Hej duktig häst!


Idag hade vi privatlektion för stallchefen, och det gick kalas! Det började skumt med att Smockan utan synbar anledning fick fnatt, men det gick över rätt fort när jag fick hjälp. Gjorde basgrejer som övergångar och och få Smockis avslappnad och fokuserad nog att gå på tygeln.
Ibland känns ridning så himla lätt, det är ju bara att hålla om eller driva eller titta dit eller tänka så och idag kändes det precis så lätt. Längtar tills vi ska börja hoppa!

Hon var billig att köpa men idag är hon dyr! ; ) 


Havrespöken?

Red ut igen, samma väg som i förrgår. Märkte på en gång att Smockan var stissig för hon stod och darrade hela i hela kroppen. Jag märkte det definivt vid uppsittningen och var säker på att hon fått havre när jag väl kommit upp.
Jag hoppas i alla fall att hon har fått havre, är hon så här naturell är det jobbigt...

Mams följde med till fots, men henne fick vi lämna bakom flera gånger på grund av Smockans tempo. Travade lite grann idag också.

Tack och lov blir jag inte rädd när jag rider en uppskruvad Smockan. Blomman hade få energi-/djävulskapstoppar men då var det läskigt. Smockans energinivåer känns högre än Blommans vardagsnivåer men är utan topparna. Precis som Knabbe...

Insåg idag att vi har haft häst sen jag var fjorton. Det är sex år sen och nu är Smockan den tredje hästen vi har. Är det någon mer där ute som har lika dålig statistik och lika mycket otur? 


Jag hatar att komma på rubriker

Idag fick Smockan vila medans Stor- och Lillmatte åkte till Birsta på utflykt. De kom hem med alla kroppsdelar på sina rätta ställen trots den livsfarliga tattarpackningen de hade gjort, men det var värt att köpa ett färdigmonterat visningsexemplar av en bokhylla som nätt och jämt fick plats när man sparade hela 200 kronor!

Imorgon: uteritt, med galopp!


Så här vackert är det på Kasa!

PS: f5 igen, missat någon smådetalj


Uteritt

Första uteritten på Smockan idag. Skritt i 30 minuter ungefär på en fin liten skogsväg där hon fick lyfta på fötterna i den efterlängtade snön.
Trist nog så verkar det vara lite dåligt med ridvägar. Hur man än rider så verkar man vara tvungen att rida längs vägen om man inte rider samma stig fram och tillbaka. Det får vi så lov att göra för den vägen har så dålig sikt och har decimeterdjupa hjulspår. Förra vintern hamnade jag nästan i diket på grund av för djupa hjulspår, så tänk om man möter en bil som råkar ut för samma sak när man rider längs vägen?


TräningsutmaningFör att få lite hjälp och motivation i Smockans igångsättning så gör jag det till en sorts utmaning.
Varje gång jag rider i paddocken betar jag av en övning i taget ur Hippson-boken. Började i går med grunda serpentiner mellan kvartslinjerna, gick kalas det.


Utrymme till förbättring!

Havregivan hon fick i början var troligen mycket mer än en näve per fodring för skillnaden är jättestor när man rider henne. Nu lyssnar och jobbar hon bättre.


mupp

Så djävla dåligt, men f5:a ni.

Nyårslöfte: skriva här varje dag (?)


Älskade BlommanNär jag trodde att det inte kunde komma fler tårar, då tänkte jag på dina snälla ögon, ditt glada humör, din mjuka mule, dina spruckna hovar, din nyfikenhet och din Mamma Mu-mentalitet.

Jag saknar dig så jävla mycket


SkrittjobbIdag blev det bara skritt eftersom det var hård skarsnö i paddocken. Lite halter, böjda spår och fina skänkelvikningar. Hon var lugn idag och tittade inte så mycket mot lösdriften.
Tur att hon finns!


meningslöstUte är det novemberväder i januari. Jag önskar att det var november så man kunde göra om hela hösten.

På grund av vädret har jag inte fotat gården, så här får ni se den på papper, lite förskönad/förenklad:Vår alldeles egna gödselbrunn (såna som man kan drunkna i dyngan om man vill) som ligger mitt framför huset är till exempel inte med.
Den är inte riktigt färdig än men sen ska det bli något kul av den är det tänkt.


Ingen mer havre till taxhästen


Wow alltså...

Det är en lösdrift brevid paddocken med tusen ungbjörkar och några hästar. Smockan är än så länge inte van att stå inne själv i stallet, så redan där var hon lite hispig. Sen står lösdriftshästarna kamouflerade och lurar fuxdamen till att tro att det är något mycket läskigare än hennes artfränder som tittar på.
Jag ger mig själv en klapp på axeln som inte satt av direkt utan åkte en stund på en häst som gick baklänges, snurrade runt och vibrerade samtidigt! Det sista var en väldigt äcklig känsla.

Vi stod stilla en stund och väntade ut det läskiga som jag skulle gjort med Blomman. Det fungerade delvis, så vi avslutade då.

Igår däremot var det inga hästar ute alls på grund av nyårsraketer, dessutom var det dagsljus för första gången på nya stallet. Då skötte sig Smockan riktigt bra.

PS: Ni får ursäkta det gräsliga utseendet på "bloggen", det är tillfälligt.


RSS 2.0