Dags att skriva något?

Tar vid sen sist men har noll bilder tyvärr.
 
Efter ridpasset i hagen blev det tre dagars vila för Smockan pga skoning, vaccinering och -20 grader. Den fjärde dagen skulle vi rida ut med en stallkompis och jag gick ut lite före för att rasta av Smockan i paddocken om det behövdes. Men hon blev så rädd och spänd ute så försökte sitta upp innan hon stack iväg. Lyckades inte, utan när jag halvt svingat mig upp i sadeln skenade hon iväg och jag landade ashårt på den isiga stallplanen. Suck... Smockan blev infångad men inte av mig för jag kunde inte gå riktigt, superont i höften men hoppade upp inne i stallet och blev utsläppt för att tukta henne. Och då var hon okej? Dum häst.
 
Dan efter red jag inte utan släppte henne i paddocken för att se hur hon gjorde. Något har hänt eftersom hon blev hyperspänd bara av att komma upp på stallplanen. Så på tisdagen tog jag hjälp av två kompisar som kunde assistera då jag red lite i iskylan. Smockan skötte sig och på onsdagen också då jag var själv. Torsdagen fick en annan kompis rida men då var det -15 cirka och Smockan fick en liten rödfärgad istapp från näsborren. I helgen blev det två paddockpass som gick bra, märkte att jag tappar koncentrationen eller något för rider slarvigt på slutet. Skritt-galopp övergångar gick toppenbra eftersom Smockan inte hetsade upp sig den gången. Har också haft lite av en plan av hur jag ska rida så vi får ut något av det och det blev väldigt mycket roligare då (no shit).
 
Så de här tokigheterna hon har haft för sig har minskat lite i omfattning efter den peaken. För ett år sedan hade hon liknande beteende så det kanske är januari-psykbryt hon har eller nåt. Hopas på det.
 
Och på lördag flyttar vi till ett stall mycket närmare både hem till mig och till universitet, plus en ridskola som granne där det finns ridhus och hoppträningar. LÄNGTAR!!

Här var det fint

Sommarhagen har öppnats för ridning på grund av paddockens skick så där var vi för några dagar sedan. Blev inte besviken, jättestora ytor där vi kunda rulla på. Tråkigt nog gick det inte att rida runt hela hagen och galoppera fortfort, på vissa ställen var det snö upp till magen på Smockan. Ganska mycket snö i resten av hagen och lite småjobbigt så tog korta trav- och galoppintervaller så Smockis fick pusta lite. Kul var det!
 
Nu har hon skotts och vaccinerats så har vilat två dagar i rad. Hon skulle vara en krutbomb imorgon, om jag skulle rida... Risk att min köldgräns uppnås så då får det vänta till söndag istället.

Knäppa häst

Hoppsansa, vad länge sen jag skrev här. Och vad många som gått in här ändå typ varje dag (två) (2) (idag fyra!) (4!). Nu får jag ta fram riddagboken för att komma ihåg vad som hänt de senaste veckorna.
 
Kom i alla fall ner den första men hade inget schemalagt plugg förrän den tionde med lite grupparbete tre gånger på eftermiddagarna så har ridit i dagsljus nästan varje gång. Och det var väl tur för något som har varit mer regel än undantag är att Tjocksmockan varit Bocksmockan när jag ridit. Det är kul att hon tycker det är kul att jobba igen!
Men hon har varit dryg också. En uteritt frös hon fast utan att vara rädd för något, det var bara helt djävla omöjligt att få henne att gå framåt! När jag drev mer och mer började hon backa mot elstängslen eller göra flera meter sidepass. Fick prova något nytt och leda henne från stillastående att ta ett steg åt sidan, höger, vänster, höger, vänster. Kom typ en hov framåt och efter totalt tio-femton minuter blev jag så trött att jag tyckte det var bättre att hon rörde sig bakåt än inte alls, men då kom hon igång äntligen...
 
I paddocken som består av is och skarsnö har vi rastat av oss några gånger. Läste lite i riddagboken från förra året inför de här passen och gjorde samma övningar. De passade bra eftersom Smockan var knäpp då också. Mycket flytta bakdelen på volten istället för att bromsa i munnen, och sen provade vi något svårt med sluta längs voltspåret. Jag hade egentligen ingen aning om jag gjorde rätt men det kändes som lite sluta.
 
I skogen har vi varit ett par gånger, en gång med sällskap. Smockan är jättecool då och vi har galopperat långt och länge. Jag lät S tuffa på med stadig kontakt på tygeln och sen hittade hon sin egen fina form.
 
Idag blev hon helt hopplös och slet sig på stallplan. Tur nog sprang hon in i den tomma hagen man får rida i och hade fri lek där ett tag. Galopperade som en dåre och efter fem minuter skrittade hon fram och blängde lite på mig. Bestämde mig då för att skippa nästkommande buss och verkligen rida bort lite energi. Sagt och gjort, S blev en mör knubbis efter en massa övergångar och skänkelvikningar i det jobbiga underlaget. Hade hon haft päls så hade hon nog blivit svettig.
Har nu en helt ledig vecka innan nästa 100%-kurs med biokemi börjar, så ska njuta av sovmornar och ridturer i dagsljus innan verkligheten börjar igen.

Recap

Jag kopierade frågorna från min favvoblogg, det hade varit redigt tråkigt att ha en januari, februari, mars-lista med min innehållsfattiga blogg.
 

Beskriv året med tre ord.
Svåraste att komma på... Utvecklande, lärorikt och (på slutet) roligt.
 
Vilka ser du som de största händelserna under året?
Hela processen att lära känna Smockan, hästarna som flyttade hem, jag som kom in på universitetet och flyttade till Uppsala, och Smockan som flyttade med.
 
Har du blivit bättre på något?
Rida! Lära känna nytt folk, ringa vuxensamtal, prata med okända = har kommit ut ur social isolering?
 
Har du gjort något du inte gjort förut?
Tävlat och inte varit nervös.
 
Vad var extra dåligt med året?
Ovissheten om min antagning, när jag inte kunde rida i somras och en del annat som inte varit med här.
 
Vad var extra bra?
Flyttade Smockan till nytt stall där jag fick massor av träningshjälp. Myste på gården med djuren hela våren. Fick ett sommarjobb som jag trivdes med. Smultronen! Jag kom in på min utbildning och fick massor av kompisar på en gång. Smockan som flyttade till mig i Uppsala.
 
Vad lyssnade du på?
Random låtar som fastnade? Sista halvåret minns jag Lilla Lovis, Icona Pop och Familjen.
 
Vad skrattade du åt?
Inget som helst minne av det.
 
Vad grät du till?
Att Blomman rycktes bort alldeles för tidigt. Och en del annat som inte varit med här.
 
Lärde du känna några nya människor?
Jättemånga!
 
Planer för 2013?
Flytta Smockan igen fast närmare stan och börja träna inför tävlingar i sommar. Plugga tre timmar om dagen utöver föreläsningar och övningar (ordet studying innehåller ordet dying btw). Bli ännu mer social och hitta ett sommarjobb med anknytning till det jag vill jobba med i framtiden. Och hjälpa till med fölen som föds till sommaren.

RSS 2.0