Torsdagsträning


Det där gick ju finemang!

Vi var tvungna att lämna Bodil kvar själv i hagen, och det var inte det roligaste för någon av oss. Enligt rapport galopperade hon i full karriär mot grinden och tvärstannade i sista stund, om och om igen. Pappa ställde till och med bilen framför så att hon inte kunde hoppa ur.

Men om Bodil var orolig var Smockan cool. Knatar på transporten och åker i den världsvant.
På träningen var det en åttkant med sex hinder som sidor (två hinderfria sidor alltså) och 17,5 meter emellan. Började lugnt med fem språng i framhoppningen men i banorna blev det fyra. Jag blev lite förvånad då Smockan inte sprang och hoppade som tusan, utan hon hoppade mer runt och rätt. Så då fick jag träna på att jobba med galoppen istället och det var ju nyttigt. 90-95 kändes lågt roligt nog!
Supercool häst på hemvägen också, sen fick bästisarna vara tillsammans igen!


Ny väg


Det är så otroligt skönt att bara gå över gårdsplanen när man ska rida på kvällen. Ingen stress eller tidspress, bara mys!

Vi red en ny väg, över en gårdsplan som är mycket stökigare än våran och alldeles brevid E4:an. Sen längs en smal skogstig där Smockan inte hade någon styrsel utan bara snubblade fram över stock och sten. Sedan blev det trav längs en fin sandväg som det i framtiden ska galopperas på.

Imorgon blir det ett miniäventyr i form av vår torsdagsträning. Då ska jag skynda hem och lasta Smockan för att åka tillbaka till förra stallet och hoppa. Stackars Bodil blir ensammen några timmar...


BetespremiärSista bilden är priceless!


Äntligen!


Hästarna bor på gården nu! SÅ DJÄVLA UNDERBART!!!
Red ut på våran första uteritt ikväll. Det kändes overkligt, både för att allt grönt runt omkring oss nästan var självlysande och eftersom vi längtat så mycket efter det här.
Första halvan var hästarna lite spända, men sen kunde Smockan skritta i normal takt på hemvägen. Och så stod de så snällt vid uppbindningsstolpen.
Igår natt trodde jag inte att Smockan behövde täcke då det skulle vara runt tio grader men så skakade hon när jag gav frukost imorse, så nu får hon ha det någon vecka.

Jag fick några fina bilder vid betessläppet så de kommer framöver!


Hoppkurs dag två

Banhoppning på schemat. Jag hade både månads- och träningsvärk (ska inte rensa bort brännässlor dagen innan träning igen...). Solen lyste lika obarmhärtigt som igår men fartvinden gav lindring.
Ja, det gick fanimej skitbra idag med. Ingen tittighet alls på Smockan utan det är bara att styra på. Man ser hur kul hon tycker det är nedan.

Vi fick hoppa högt idag också. 105 cm! REKORD!! Smockis hajade till när vi fick hoppa banan då det var lite av en chockhöjning. Det var nyttigt för hon insåg att hon inte kan ånga på som vanligt.

Nu är jag gräsligt trött men visar en till liten bild från något av det bästa som hänt i mitt hästliv.


Hoppkurs dag ett


Se oss flyga över hindren med perfekt teknik.

Dag ett på kursen gick superbra! Det var gymnastikhoppning där vi skulle hålla hästarna lugna och sansade. Och jämfört med förra kursen i påskas så har vi gjort framsteg. tog Smockan bort ett språng på alla distanser, nu kunde vi hoppa serien på bilden med tre-tre galoppsprång (som det var tänkt!) även med högre hinder.

Reflektion: Ett ensamt hinder på 95 cm, tror jag, hade varit läskigt men inte i en serie. Det är väl de bestämda galoppsprången som ger mig en känsla av trygghet..?


Dagens bilder


Vi tar en titt på hur det ser ut på gården.

Hönshus på väg.

Efter några soldagar och en regnskvätt vaknade gamm'rönnarna till liv.

Man ser inte så bra på bild, men det gjorde även en miljon knott...

Jag blev jätteglad när jag hittade förvildade gullvivor vid sjön.

Äntligen är det vår på riktigt!


HoppSmocka

Smockan hoppade så djävla himmelskt, sagolikt, makalöst, gudalikt, underbart, häftigt fint!!!

Det började oroligt då jag inte tyckte att hon var fräsch men fick rida fram med skritt-galoppövergångar, och det satte verkligen sprutt på henne! Sen var det bara att hålla i sig.
Efter vår fantastiska banhoppning var Smockan så speedad att bl.a. lite grusskvätt fick henne att bocka på stället. Det är när man pendlar på gränsen mellan kontroll och galenskap som det går som bäst.


Utkast: Maj 23, 2012

Idag har det varit den finaste dagen hittills. Fast det kan jag inte veta säkert, för jag har varit inomhus i ett gigantiskt lager. Dataproblem gjorde att jag var sysslolös från 7 till 15. Sånt gör mig benägen att bli... frustrerad, och lite otrevlig.

Båda hästarna har vilat och fick äta gräs i tio minuter. Smockan hade många, många insektsbett under magen som gjort henne lite på tårna.

Eftersom jag först jobbar och sen har fem mil t.o.r. till pållarna ligger jag lågt till på söndag då de kommer hem. Hur gör folk egentligen med heltidsjobb och hästar?
Jag vill bara vara ledig, ledig ledig...


Catch up


Mysig skritt med Smockan i kvällssolen, utan några incidenter.
Provade hackamore men i skritt som sagt så kan inte säga så mycket om det.

Ingen av våra majbrasor har velat brinna och två av dem låg i hästhagen.
Då kom jag ihåg att på temadagar i skolan fick man se på en video hur snabbt ett rum blev övertänt. Man la ett ljus i en soffa och fyra minuter senare brann det som fan. Då kan man väl ställa en soffa högst upp på brasan och tända på?!
Gick finfint som ni ser.


Hur vi hittade Smockan

En annons om ett knabstrupperföl som kallades Lillasyster (låter som Lily Sister vilket Blomman egentligen hette) och där en viss häst fångade min uppmärksamhet...

Det var Smockans första föl! Vilket charmtroll Smockis kan vara.


Klubbdresssyr


Jag och Bodil fick godkänt resultat på LB:2an idag.
Men tråkigt nog blev uppladdning och framridning helt tokig. Började lite för tidigt och när hon var som finast blev det tjugo minuters paus innan vår start. Då var Bodil inte riktigt framme för skänkeln och vi fick "över tygeln" på alla kommentarer.
Duktigt av henne ändå!


Kossa mu
I onsdags provcyklade vi vägen vi hade tänkt ta när vi skulle rida hem. Den var himla fin men plötsligt försvann den i en kohage, så det går tyvärr inte att rida hem som planerat.
Men då kan jag och Smockan vara med på en hoppkurs istället, och så fick vi titta närmare på några kalvar längs vägen.


HoppbilderBodil kan se ut som en superhorse ibland.

Man ser att hon gillar det.

Men det var längesen sist.

Det ser bra ut inför klubbdressyren.

Tillslut blev det lite fason på ekipaget.

Superskoj enligt Bodil!


Cathrider

Red och hoppade båda hästarna idag!

Smockan var fin och snäll men vi var tvungna att spänna åt nosremmen extra mycket eftersom hon inte ville lyssna och ta tre galoppsprång till bommen efter hindret. Men sen, när remmen åtspänd och hindret var en meter, hoppade hon så djävla bra!
Smockan har ändå mer koll på piloten nu än förut då hon bara kutar några språng efteråt istället för en långsida.

Sen blev det Bodils tur!
Men nu strejkar bildfunktionen så när den har slutat skrika och förbanna mig så kommer det roliga bilder senare.


Träningsupdate

Det känns som om det var längesen jag var här nu, har gjort så lite som möjligt faktiskt bara för att jag kan.

Vi börjar i måndags. Då blev Bodil vaccinerad så jag och Smockan fick ta hennes pass också. Dubbelpass alltså. Det blåste som fan men slutat regna som tur var. I vintras hade den blåsten inte varit till vår fördel kan man säga, men nu har Smockan blivit lugnare och jobbade på som bara den.
Jag vill inte försöka mig på fula Paintbilder med bommar och hinder utsatta men det var tre bommar x 2 lagt på långsidan som ett Y. Då red vi över den ena snea bommen, la en stor volt och över den andra snea. Fanns hur många vägar som helst med de bommarna och Smockan blev riktigt lösgjord.
I dressyrgruppen efteråt red vi faktiskt vägar från dressyrprogrammet som jag och Bodil ska rida. Då var Smockan både uppvärmd och lösgjord så kunde bara sitta och lira typ.

Igår fick vi äntligen vår efterlängtade privatlektion! Vårsol hade vi till och med.
Vi hoppade en serie med två studs, oxer, två studs och med galoppsprång, bom, galoppsprång före och efter oxern. Syftet var att bromsa upp Smockan lite. När vi hoppar bana får hon göra så eftersom det är hennes stil att springa på men i vardagsträningen ska vi jobba mer med lydnad och språngkurva tills vi är redo att ta med det till banträning.
Smockan var superduktig och klok. Hon lärde av sina misstag och rev inte hinder två gånger i rad. Så himla fin!

Idag fick hon vila då jag red Bodil istället. Det går upp och ner med henne, men idag gick det upp!
Direkt efter framjoggning och -galoppering stretchade jag ut halsen på henne. Först ställa utåt, och sen med bibehållet stöd på yttertügeln lägga till innerskänkel och böja inåt. Vi har gjort det som avslutning på träningarna men ville få henne lite mer loss innan vi fortsatte med våra övergångar. Min egen stabilitet är sisådär med (känner mig som en slinky i sadeln) men Bodil var ganska stadig i övergångarna.
I vänstergaloppen knorvade det till sig då vi gjorde en för henne avancerad galopp-trav åttvolt. Så vi gjorde enklast möjliga, och samtidigt bra förberedelse, och galopperade på långsidorna med trav på kortsidorna. De kortsidorna direkt efter att avbrott från galopp blir aldrig vackra hur mycket jag än tränar men det blev godkänt och inte så stressat på slutet.
Avslutade med halsstretchningen igen och hon var himla trevlig.

Mycket text, lite bilder och många typsnitt!


Wootwoot


Min inspirationsbild för tillfället. I sommar ska det hoppas!


Always look on the bright side of life

En liten lista med saker som är positiva:

- Man får frisk luft när det det blåser som nu
- Regnet gör att gräset växer och blir grönt och vackert
- Jag får en anledning att läsa ut några böcker
- Jag blir utvilad till mitt sommarjobb


Heter
pauline_klasson på Instagram


Champagne shower

Smockan är antingen brunstig eller så är det havre i hennes nya foder, måste kolla upp det.

Det blåste, jag blev kall och stel, Smockan kände det och blev spänd. Sen var hon töntig för grejer som hon normalt inte är. Som i galoppen då hon plötsligt tittade ner i diket, såg något som jag inte gjorde och plötsligt kastat sig runt. Blev så less men jag har inte glömt vad som hände i tisdags då jag blev arg på hon. Efter det satt jag ner i galoppen för att lättare kunna hänga med i hennes ryck och fick samtidigt enorm pli och fason på henne.

Men sen... Jag har två skräckscenarion när jag rider: Smockan kastar av mig på en uteritt och springer hem själv.
Eller så hoppar hon ut i vägen när en bil kör om oss.
Skräckscenario två hände idag, fast milt om man kan säga det. Ett mindre ryck åt sidan när en bil med hästsläp körde förbi, långsammare än hastighetsbegränsningen, och med avstånd till oss tack och lov! Fy fan vad rädd jag blev...


Dubbla hästar

SMHI kan man inte lita på. idag skulle det regna hela dagen men det har inte kommit en droppe. Jag var inställd på dåligt väder och ännu en vilodag åt hästarna men for till stallet då det var bra ridväder och red båda två.


Började med Bodil Betong och dressyrade i paddocken. Snart en vecka till klubbtävlingen så måste få kläm på det. Är inställd på ett lågt resultat med tanke på hur svårt det är att få henne lösgjord. Idag var inget undantag, blev svintrött i vänsterarmen. Gjorde en för oss som ekipage tuff övning där vi vände upp på medellinjen, vid X flytta skänkelvikning till hörnet där vi i ena varvet fattade galopp och bröt av till trav innan nästa uppridning på medellinjen, och i andra varvet fortsatte i trav över en bomserie. Det var bra att öva på både uppridningar och galopp-trav övergångar men det var inte en bra övning att få Bodil lösgjord. I vänstergaloppen fick jag nöja mig med att få henne rak i halsen istället för utåtställd som hon tyckte var en bra idé.
Förresten; ska Bodil ha knoppar på dressyren? Det är så många överambitiösa som brukar ha vita schabrak och vita ridbrallor, knoppning är väl i samma kategori. Går det som idag är det pinsamt att lägga ner tid på det men kolla in manen på bilden, tjock och fluffig och så skulle hon bli himla fin...


Med Smockan hade jag tänkt rida ut. Vid stora vägen väntar jag på att två bilar ska passera, jag tittar på dem och Smockan åt ett annat håll. Plötsligt får hon damp (?), snurrar runt och bockar eller sparkar på stället med bilarna några meter bakom svansen. Slutar med att skrapa med hoven som i tisdags. Då blev hon förbannad för att jag kickade till henne, men vad hände idag? Hungrig, insekt som bet, brunstig? Blev så paff och skrittade tillbaka en bit men då var hon som vanligt så fortsatte som planerat. Vi skrittade ut i en halvtimme bara. Är Smockan sådär knäpp utan synbar anledning ska vi ha sällskap med oss ut.


Jag kommer inte på någon rubrik så det får vara

Ett tag trodde jag att hoppträningen var inställd eftersom en av stallets hästar var akut sjuk, i paddocken. Men det blev lite bättre så vi kunde träna som planerat.

Smockan var taggad kan man säga. Glada känslor spritte i den lilla ninjahästen trots dimman som legat tjock hela dagen. Passande nog var det lydnads- och gymnastikhoppning på schemat. Bommar både före och efter hindren fick Smockan att tänka till och vara uppmärksam.
En sak som känns bakvänd just nu är att galoppera på friskare genom svängarna mot hindren så att hon inte ökar mot dem. Det är min egen försiktighet som jag måste träna bort, för det är ju vettigast och ger bättre förutsättningar till Smockan.
Fyra hinder och serier sattes ihop till en bana, och det var så roligt och lätt!


blargh!

All aktivitet inställd pga regn...
Jag är väldigt less över att privatlektionerna varje gång blir inställda, senaste gången jag red var i februari. Och nu har vi inte många veckor kvar i det stallet så det börjar bli brådis.

Annars?
#Jag har bestämt mig för att om hästarna ska stå en dag så ska jag putsa något, idag blev det bådas träns.
#Bodil den jäveln bet mig i fingret när jag gav henne en hötuss.
#Mitt liv är inte precis fullbokat nu så något mer finns inte att rapportera. Jag börjar jobba igen om två veckor, hästarna flyttar hem om tre. Jag ska passa på att ta tillvara på den ledighet jag har kvar, för sen jobbar jag till hösten och då blir jag studerande igen.


Pausbild


Har värmt upp med en timmes hundpromenad. Hoppning klockan 15!


Utkast: Maj 8, 2012


På sistone har jag hittat Smockan ute i hagen istället för på den torra plätten vid grinden.
Vi har tydligen två rullare i familjen.

Red ut själva igen, och det gick väl bra i tjugo minuter. På den nyskrapade vägen ställde hon sig mitt på och sket. Hon kan verkligen inte bajsa och gå samtidigt, men jag drev, drev, drev och drev för att få henne att röra på sig. Självklart gick det inte och när hon raglade fram och tillbaka över vägen efteråt tappade jag tålamodet. Hon fick en kick i sidan och jösses, vad sur hon blev. Efter tio minuter med sidsteppande och tvärvändningar avslutade hon med att jätteargt skrapa med hoven, så argt att om jag hade stått på backen fått ett bett eller tackling ner i diket. Men sen lirkade vi oss vidare.
Jag försökte rida som på träningen igår (det gick finemang om någon vill veta) fastän det är lite svårare på en rak väg. Mer distrationer men bättre framåtbjudning.
Tyvärr så tyckte jag att hon kändes lite konstig i traven på hemvägen, och vips så haltade hon till. Men bara något steg för sista biten hem och när hon blev longerad så syntes inget. Vi får se om det är något tillfälligt imorgon.


Permission

Lång stalldag idag. Jag fick "ledigt" från gårdssysslor för att ta hand om hästarna. Jag längtar verkligen tills de flyttar hem för idag tog det sex timmar med alla småsaker.

Smockan fick uteridas. Hon blir så otroligt upphetsad när hon kommer ut själv nu att det känns riskabelt att galoppera faktiskt. I långa galoppbacken går det bra eftersom hon inte orkar bocka/sticka/busa, men på de öppna fälten... Nej tack. Tillslut blev hon trött och mycket trevligare att rida. Två hagelskurar fick vi uppleva.

Bodil blev paddockriden igen. Det var många hinder framme och vattenpölar efter skitvädret gjorde att framkomligheten var låg. Sen var det tre andra hästar där samtidigt som oss så det var väldigt trångt om plats. Vi snurrade runt i trav med skrittövergångar här och var, efter 35 minuter skrittade vi av. Bodil var ganska fin trots förutsättningarna.
En konstig grej som jag märkte var att jag fick ont i axlarna, i själva leden, när jag red henne. Min hållning var nog okej, eller så har den försämrats utan att jag märkt det, eller så är någon av oss väldigt stark.


Gosegumman


Elektra 11 år idag <3


Hard working


Såhär såg det ut i julas, och banne mig om det inte ser exakt likadant ut nu den 5 maj också.

Ingen ridning idag utan jag bytte bara täcken på dem. Smockan frös som väntat så de fick lite extra hö för att hålla värmen.

De senaste dagarna har jag varit ute i lagårn. Jag hann gräva upp några kubikmeter innan jag blev sjuk, och då satte vi in en annons om brunnen kodynga i tidningen och så grävdes resten upp av trädgårdsfolk. Nu har jag kört ut hälften av det lilla som blev över, så en dag till så är allt borta!
Den 2 februari tidigare i år:

Idag:

Både den grunda rännan närmast på bilden och den 85 cm djupa längre bort är tomma och urgrävda. Nu är det 10 andra punkter eller mer kvar på att-göra-listan.


Vafan

Ännu en gång vräker snön ner över oss. Förbannat djävla trist.

Smockan är en ömtålig häst så hon fick ylletäcket över sadeln när vi skrittade ut. Det var smart, för hon höll sig varm och sadeln blev inte blöt. Men det blev jag däremot, och kall, så vi var vi ute 30 minuter bara.

Imorgon blir det jobb på gården i första hand. Sen får vi se hur ridvädret blir.


Blä

Hoppträningen ikväll hoppas jag att både Smockan och jag kan glömma så fort som möjligt. Hon missbedömde avståndet till ett hinder så att hon tog med alla bommar i språnget, och så stannade hon flera gånger (vilket hon inte gjort förut)... Usch och fy!
Hon har inte varit riktigt på topp på sistone så imorgon skrittar vi ut med Bodil, länge, och tar det lite piano i helgen.


Ops


Bodil fyllde prick elva år igår, men det glömde jag helt bort. Hon får en vilodag och en morot ikväll istället!
Hurra, hurra, hurra, hurra!


Flytta på dig


Bodil och jag kör hårt på dressyrbiten. Fick ännu en gång börja med att ta bort lerinpackningen. Trist att hon inte tycker att ryktning är roligt.

Red övergångar igen eftersom det är typ det programridning handlar om. Nu när jag "upptäckt" att jag kan göra dem på egen hand så förstår jag inte vad jag hållit på med alla forna ridpass, red jag bara i en gångart eller? Man kan ju göra så himla mycket med dem!
Allra först red jag på en fyrkant på halva ridbanan för att öva på Bodils svåraste gren hörnpasseringar. Men det gick inge vidare så bytte till en volt för att få lite fason på den stora hästen. Först trav-skritt-trav, sen lite trav-galopp-trav. När de satt gjorde vi tempoväxlingar som är ännu drygare enligt mig. Men det gav resultat, Bodil blev lite mjukare och jag kunde slappna av i högerarmen. Sedan kunde vi gå tillbaka till den lilla fyrkanten och göra våra hörnpasseringar kryddat med fler övergångar.
Ojojoj, vad fin hon var i på slutet! Provred början av programmet, men eftersom jag inte kunde så mycket så travade vi av medans hon fortfarande var mjuk och go.

Mycket bättre känsla efteråt den här gången som det kanske märks. 


Oblivion

Nu var det längesedan något hände här! Jag börjar med att berätta om Smockan.

Igår var det finfin uteritt igen med mams och Bodil. Smockis skrittade i Bodiltakt, och det är lite konstigt. Sen tävlade hästarna om vem som kunde trava långsammast, men då hade de faktiskt blivit skrämda av en fågel så de var väl lite försiktiga.
Vi galopperade i vår vanliga, långa backe lugnt och fint. Vi fick ett infall och svängde inte av på vanliga stigen utan fortsatte galoppera längs vägen och uppför en brant mördarbacke. Superjobbigt för pållarna som redan sprungit en kilometer i semibrant uppförsbacke.
 Där uppe fanns det en stig som såg spännande ut så den utforskade vi. Det var inte mycket att hurra för, dessutom fanns det en jättevattenpöl som vi nästan inte tog oss över. Då tog vi närmsta vägen ut till vägen, över ett dike. Det var inte stort men det största och djupaste vi stött på, med vatten i. Smockan tvekade och jag hann precis ta ett mantag innan hon hoppade jämfota över. Det är inte bekvämt att hoppa från stillastånde...
Hemfärden var odramatisk i jämförelse.

Här ser man den leriga hagen och Smockan som lagt beslag på den enda torra biten. Jag börjar tro att hon inte är en ninja utan en prinsessa eftersom hon knappt går till vattenkaret ens.

Idag red jag henne i paddocken eftersom jag trodde hoppningen var inställd imorgon. Hon var inte riktigt pigg, gjorde det jag bad om (utom att springa fint) men inte med sin vanliga framåtbjudning. Lite bättre blev det när vi hoppade över ett minihinder på medellinjen. Vi hoppade både på "enkel"volt och åttvolt, landade i rätt galopp varje gång. Kort pass idag.


första majritt

Kvällsritt ikväll, före det hyfsat hårt arbete = supertrött.
Ber att få återkomma imorgon...


RSS 2.0