Trött

Det var tal om en privatlektion idag eftersom det inte är någon träning imorgon, men så blev det inte. Kanske lika bra eftersom det var jättevarmt, 8 grader cirka, och Smockan inte var på topp. Hon var nog trött och mör efter uteritten igår (8,4 km på en timme) plus så är hon i fällningstider.

Kände mig i alla fall tillräckligt inspirerad för ett paddockpass så körde ett sådant. Enkel framjoggning och galoppering, och sen gjorde vi en repris från i måndags med övergångar, ökning/
minskning och tempoväxlingar på volten. Smockan kändes helt matt faktiskt. Svårt i vänster varv också. Sen en lite roligare övning där vi red serpentiner med tre bågar. Galopperade första bågen, avbrott till trav på medellinjen och trava nästa båge, och sen galopp genom sista bågen och längs långsidan. Blev så himla glad över Smockan för att hon var så fin och duktig! Både avbrott och fattningar går hur enkelt som helst med henne. Ska jobba mer på böjningen bara.


I hagen intet nytt. Tjock-Smockan bestämmer så Bodil får titta på när hon äter det sista höet...


Snälla hästar


En till underbar riddag! Red ut med mamma och Bodil i en timme i vårvädret (lite tidigt men man måste njuta innan nästa snöstorm kommer). Det har töat både idag och igår så det var jobbigt att gå i skogen, men när vi väl kom ut på vägen var det plogat och fint.

Smockan fick vara ledare men Bodil verkade cool hon med. Galopperade ute samtidigt för första gången och det gick kalasfint. Smockan tog långa språng och Bodil stora. Verkligen jättehärligt, alla fyra blev svettiga i plusgraderna och jag kunde ta av öronvärmarna för första gången på ett par månader utan att frysa.

Lite tokigt blev det när vi tog en galopp i en uppförsbacke och längst upp gjorde Smockan någon knyck. Hon sprätte upp lite snö med hovarna, och blev rädd för det... Och när vi är nästan hemma så möter vi en skoter, som snällt nog stannar och stänger av motorn. För er utsocknes så hände det här nyligen, och det hade nog gubbarna på skotern läst om. Smockan tyckte det var otäckt och kastade sig om, sen smög hästarna förbi den tätt intill varandra.

Sedan släppte vi ihop dem i samma hage. Odramatiskt var ordet. De har gått i hagarna intill varandra och ridit ut tillsammans så de kände varandra redan. Smockan tog befälet och Bodil fann sig i det som tur var.


Utkast: Feb. 27, 2012

En sån djävla bra riddag idag!

Började med Bodil, på dagen en vecka sedan den kalasbra markarbetsträningen med henne. Hade inte samma bra förtsättningar då ena halvan var longeringsvolt och vi fick dela på den andra med två ponnyer varav en halvtokig. Hon har inte lika stor arbetslust som Smockan och hon känns inte lika mottaglig på något vis, än. När vi kommit igång med galoppen kom den fina formen fram i alla fall. Red inte så länge då jag inte ville bli trött inför nästa pass.

Smockan var lugn men pigg, om man kan säga så. Busig var hon helt klart eftersom hon gjorde två kast med tillhörande bockserie efter i början. Övningen var att rida på brutna linjer

Och där råkade jag radera en massa text jag skrivit...

och hon var så fantastiskt fin att rida! Jag hade henne mellan hjälperna så att hon kunde få ett ryck eller hamna i korsgalopp och rätta till det redan i språnget efter. Men mestadels gjorde hon rätt hela tiden. Fantastiskt fin häst!


Memory lane

Klassresa till Göteborg Horse Show 2010Natural born leader

Ännu en gång fick jag börja med att torka av blod på Smockan... Som tur var det inget sår utan hon hade blött näsblod igen. Varför vet jag inte, för det var inte kallt idag.

Var skithungrig så jag var schyst mot oss båda med att inte ha några krav. När jag har lågt blodsocker får minsta grej mig att gå över till den mörka sidan. Med mamma och Bodil skrittade vi iväg till Vita huset och tillbaka på en halvtimme. Det var jobbigt för båda hästarna att gå då det är en smal, dåligt upptrampad stig. Blev lite av ett gympass för dem. Smockan gick först och trivdes ypperligt med det, hon var inte töntig för något utan knatade på som bara den.

Sedan blev det några varv med galopp i paddocken. Smockan var cool men Bodil skötte sig inte. Hon lättar i bakkärran när man galopperar med henne och i vänster varv byter hon ofta. Så jag fick ta henne och försöka göra något av det. Det gick väl lite bättre för jag lät henne inte trava mer än några steg när jag bytte tillbaka och försökte sitta med tydlig skänkel och sits.


Skrittpaus

Kände inte en så stor inspiration att rida ett ambitiöst paddockpass en fredag kväll, så skrittade en halvtimme cirkus och kollade på när mamma red Bodil. Lilla Bodil sparkar bakut när man ska fatta galopp. Kanske trycker sadeln på något dåligt ställe men troligast vill hon testa en. Andra gången jag red henne gjorde hon ingenting och då ställde jag högre krav och allt.

Nu går solen ner först 16.40 (halleluja!) så efter att mamma slutat jobbet så rider vi ut en sväng imorgon!


Bad girls


Jag har börjat slarva med att skriva ett inlägg om dagen, men ridning och jobbmiddag hände på eftermiddagen/kvällen igår så hann inte. Igår red vi ut en timme och travade längs vägen. Smockis var jättelugn! Skojigt med variation.

Blev typ en liten upptrappning till markarbetsträningen idag, där hon också var jättelugn. Två dagar i rad! Jag vågar inte ens gissa vad det beror på. Så det var inte fokusera på att lugna ner henne alls idag, så halvvägs in i lektionen kom jag på mig själv med att åka häst. Då ryckte jag upp mig och utnyttjade ridvägarna i övningen, och se där så blev det ju jättefint. Kunde galoppera på en volt med bommar utan att öka och efter ett testförsök bryta av till trav innan två travbommar! Stort steg framåt idag!


Igångsättning

Nu har Smockans ben blivit normalt på alla sätt och vis igen så idag skrittade vi igång i 30 minuter. Vädret var jätteskönt, solen värmde till och med när det inte blåste så förbaskat.

Det har flyttat in tre nya hästar som går ute hela tiden. De går i en hage på den redan läskiga sidan av paddocken, långt bort men inte tillräckligt för såklart tyckte Smockan att det var läskigt första gången. Nu var det ändå dagsljus, så på kvällstid blir det balans- och reflexträning för min del.

Brunsten är troligen över för hon kastade sig inte iväg för luften på stallplan utan för bilmattor som låg på snön. Förbi tog vi oss och Smockan verkade gilla att komma ut och röra på sig.

Lite nya bilder blev det idag också. Smockan var en linslus men Bodil blev nästan apatisk när jag tog bort översta tråden i hagöppningen. Snälla ögon har hon i alla fall.


Lydnadsträning

Idag red jag Bodil på träningen och det gick mycket över förväntan! Hon är självgående men inte hetsig, hon är alert men inte skrajsen, helt enkelt jättekul (och lätt) att rida!

Själva övningen hade varit toppen för Smockan med tre travbommar, sedan två till längre bort och skrittavbrott mellan. Bodil tuffade på utan konstigheter eller känsloyttringar som en riktig arbetsmyra. Sedan blev det galoppfattning innan de två travbommarna blivit galoppbommar. Alltså en bra kontroll av lydnad. De andra fick galoppera in och bryta av men Bodil hade skött sig så bra att vi fick avsluta tidigare. Plus att hon inte hade snö i sitt förra hem så det var lite extra ansträngande för henne. Hon blev väldigt mör efteråt!

Smockans ben såg normalt ut så imorgon skrittar vi en sväng. Men det var varmare (inte oroväckande varmt) än det andra benet som var mycket kallare. Får se hur det känns imorgon. Noterbart är att på det kalla benet blev hon rakad på små fläckar i november-december och det har fortfarande inte växt ut än. Varför?


Premiär


Idag red jag Bodil för första gången. Mamma började med skritt och trav och sedan tog jag över. Manen behöver ryckas akut, för jag så bara man och öron uppifrån hästryggen och det kändes jättekonstigt. Som om det inte var en häst därunder.

Det var nästan en decimeter blötsnö i paddocken så Bodil lyfte på fötterna bättre än igår. Hon har egen motor som tur är och lyssnar faktiskt bra på rösten och sitsen. Men jag är alltid så mesig när jag rider en häst första gången så i galoppen passade hon på att ta sitt eget spår. Det blev en liten bakutspark från hennes sida när vi galopperade förbi utgången. Det kändes som en karusellhäst eller gunghäst som bockade om dom skulle göra sådant. Hon blev jättefin på slutet med tanke på hennes form och den halvhjärtade ridningen från min sida.

 Imorgon blir hon stand-in för Smockan på markarbetsträningen. Jag har ett dilemma till framridningen då. Helst vill jag rida fram själv lite innan så att jag får lite kläm på henne innan de andra hästarna kommer. Men så tänker de andra ryttarna också för de börjar femton minuter före jämt. Sen är hon fet och lurvig och otränad så hon kommer inte att orka mycket. Hon blev svettig av 30-40 minuter jogg idag. Hoppas att hon kommer sköta sig i vilket fall som helst.


Dagens hästar


Snösludd pågår ute och lär orsaka strömavbrott snart.
Mamma hann premiärrida Bodil innan snön kom. Bodil är så snäll och ser trevlig ut. Jag får nog rida henne på markarbetet på måndag.
Smockans svullnad är kvar men har gått ner lite. Det känns ganska olustigt men hon är inte halt i alla fall. Får hoppas att det fortsätter gå ner och ta det lugnt en vecka eller så.

Bilden är helt orelevant men också helt underbar!


Prommis


Det är så härligt när det fortfarande är soligt klockan fyra!

Idag har jag organiserat i sadelkammaren hemma i Kasa. Vi har säkert tjugo grimmor, och många fleecetäcken jag inte ens känner igen... Plockade i alla fall ut lite saker till Bodil. Alla tre sadlarna följde med, benskydd, träns och sex sadelgjordar. Hon är jättetjock så tog med alla jag hittade för att hitta en som passade.

Sen promenerade vi till vägen med båda pållarna. Smockan ångar på så att jag hamnar vid manken hela tiden och då trycker hon ut mig i snön. Bodil verkade lite behändigare.

Nu är det så tokigt att de får stå i olika stall. Bodil är så stor att hon måste ha Smockans gamla så nu bor Smockan med ponnyerna i lillstallet. Hoppas att hon inte kommer otrivas alltför mycket, det är är livligare och lite mörkare för henne nu. Ställde henne i storstallet och ryktade så att de höll varandra sällskap. Och svullnaden har inte gått ner så mycket... Fan vad trist!

Det ska nog bli snöstorm imorgon också, så två tråkiga saker kombineras. Får tänka att det sparar tid, att vila när det är dåligt väder borde betyda att man kan rida igen när det blir fint.


Ny kategori

Personligen hatar jag när folk på sina bloggar/Facebook hintar om saker som händer "men kan inte berätta mer än så just nu".
Haspla ur er det eller var tyst om det tills allt är 100 procent klart!
Jag står inte ut annars!

Därför berättar jag den stora nyheten nu när hon står i stallet.

Detta är Bodil, e. Majim G-Imperator. Svenskt halvblod, brun (!), elva år.
Köpte henne osedd när saknaden över Blomman lättat tillräckligt för att tänka på framtiden hemma på gården. Ingen fin knabstrupper var till salu just då och så kom jag på idén med en Majim G-avkomma, alltså en halvsyster till Blomman, att ta föl på om några år.

Nu är hon här och snart får jag och mamma rida ut tillsammans igen som tanken var med de två prickiga flickorna.

Och Smockan? Slagit sig på benet så att hon var uppsvälld men inte halt. Ingen träning såklart...


Brunstfia

Yes, nu är det på gång igen. Smockan gjorde två kast när jag suttit upp och sen ville hon inte gå över stallplan igen. Jag är så bra som inte tappar tålamodet med henne, i alla fall inte när jag rider. Konstigt egentligen, jag har inte fått damp på henne så som jag fick med finaste Blomman. Vad har hänt, är jag mer lättretlig på andra vis?

När vi väl kommit iväg lät jag henna tuffa på i sitt eget tempo och hon sprattlade inte till en enda gång. Förutom när vi skulle gå förbi något sorts "timmerkonst", då hoppade hon ner i diket och fick simma tillbaka genom snön. Hon hetsade inte ens upp sig när vi vände tillbaka. Däremot blev hon spänd över en barnvagn men då tog vi till vårt lugna ner oss-knep och klättrade lite i backen upp till stallet. Hon gillar ju repetition för då kan hon slappna av.

Imorgon blir det säkert ett påfrestande pass för mig på markarbetsträningen. Det är ju Smockan som ska styrketräna egentligen, inte jag, men är det brunsttider så...


Hopp-Smocka

Idag hade vi privatlektion, och äntligen har vi hoppat! Smockan var helt underbar, hon varvade mellan att vara lugn med att vara superglad. När vi red över travbommar galopperade hon över dem de första gångerna, det blev väldigt korta språng kan man säga. Men om man bara kör på med samma grejer så lugnar hon ner sig själv.

När bommarna lades upp till hinder fick Smockan upp farten rejält efteråt! Jag skulle fortsätta ha lätt sits och inte bromsa, låter ju bakvänt? Om jag hade dunsat ner på en gång efter hindret och börjat bromsa hade Smockan sett det som en bestraffning, och inte tyckt att det varit kul att fortsätta. Nu fick hon gasa på som hon ville och sen varva ner på en galoppvolt efteråt, och då behålla glädjen över att hoppa. Hela lektion en gick ut på att hålla henne cool och det gick mycket över förväntan!


Igår då, markarbetspass som vanligt. Jag tror att Smockan och en ponny som brukar vara med triggar varandra till hyss. Varje övning då den är i närheten går det som det går. Det var två set travbommar på de korta diagonalerna. Även då ville hon galoppera över för det ju så roligt att springa över bommar! Speciellt i grupp. Sedan blev det lite hopplikt när bommarna lades ihoptill en hög och vi fick galoppera över. Alltid lär man sig något på lektionerna i alla fall. Avslutade jättefint!

Det känns att vi är i en väldigt bra period just nu, hoppas den håller länge!


Söndag

Idag for jag och tittade på hopptävling på ridklubben. Det är så himla skönt att inte vara med själv, speciellt nu när man inte kan rida dit. Fastän det bara är en klubbtävling så tycker jag inte om att bli nervös, och så har jag kanske blivit lite nervös för själva hoppningen sen i höstas.

I stallet hade jag tur och fick sällskap på en kort skritt och travsväng. Smockan fick gå först mest och det verkade hon gilla. Hon är nog en ledarhäst eftersom hon var så cool. Tillbaka vid stallet så galopperade vi i paddocken en stund, och hon blev så fin!


Lille prinsen som tror att han är en kung fick vara ute för första gången idag. Men han frös så att han skakade så han fick komma in igen rätt snabbt.


Tömkörning

Typ vilodag för allihopa idag. Tömkörde i tjugo minuter kanske. Smockan är inte så van vid det och jag är inte den bästa på det heller så det kommer ta många gånger innan det blir vackert.

Jag märkte på en gång vad som var vårt största problem: svänga. Så det blev mycket volter och serpentiner. Till sist kunde vi göra serpentiner där vi tangerade spåret och inte slingrade oss fram. Det är väldigt tydligt att hennes svåra varv är höger varv, så nu får jag fokusera på att stretcha ut hennes vänstersida och titta efter förbättring nästa tömkörning.


Wildfire

Trevlig dag idag! Började med att hälsa på mina föredetta kollegor på jobbet.

Sedan red jag barbacka på Smockan för första gången. Hon var hård att sitta på, och traven var inte bekväm alls. Men mest av allt var jag inte i form...  Skrittade på lite volter, lite trav och sen utmanade jag ödet genom att skritta ut en kort sväng. Men hon skötte sig jättebra.

Och jag vet inte vem av oss som är sned. Det känns som att jag sitter och viker mig i sidan åt vänster. Att jag egentligen sitter mer på höger sittben och lutar mig då åt vänster och belastar det sittbenet mer för att kompensera. Får ta och tömköra i helgen då så att jag kan försöka se om det är något.

Nu får jag börja underhålla kattungen innan han hittar på något hyss.


justefan, rubrik

Markarbete ikväll och Smockis var rätt lugn. Kunde jogga fram utan att behöva göra av med en massa energi för att distrahera henne eller så. Av att galoppera i grupp blir hon lite extra taggad men hon höll sig i skinnet tack och lov. Fast det kanske berodde på att de andra hästarna var lugna?

 Övningen var fem galoppbommar på volten, och det var extra skojigt för Smockan. Undrar vad hon tycker om studs..? Det är en svår balansgång när hon blir extra framåt, hålla i tyglarna för att samla och driva för att hålla igång galoppen. Fick till det bra på slutet i alla fall.

Nästa vecka ska vi äntligen ha en privatlektion, och då ska det blir lite mer mot hoppning!


Who ya gonna call?

Som jag misstänkte var Smockan väldigt energisk idag. Det blev en liten uteritt på en tråkig väg. Hon lugnade ner sig efter en stund då hon fått trava lite. Som vanligt var vi tvungna att vända och rida samma väg tillbaka som överallt annars, skittråkigt så längtar tills vi kan rida hemma.

Överbenet är kvar för att stanna men ska fortsätta med zon ändå. Typiskt att hon klarat sig i tio år och på en 1 ½ månad får ett par stycken? Vad är det för fel?


Utkast: Feb. 7, 2012

Kör på en till vilodag för Smockan för säkerhets skull. Hon var pigg och glad och kommer säkert vara skogstokig när jag ska rida imorgon.


Pausbild... där jag inte sitter till häst!! Hatar att vara med på bild OM jag inte rider, men tror inte att jag ens märkte då.


Skit också

Smockan har slagit sig på benet i hagen och har nu ett begynnande överben... Fick rådet av veterinären som var i stallet samtidigt att smörja in med Zon eller Orudis för att förhindra att det blir ett överben. Det har jag faktiskt inte tänkt på att man kunde göra. Jag har bara vetat att man ska kyla för att stoppa processen, men det borde hjälpa lite mer med Zon.

Trist tajming, först brunst, sen jättekallt och nu varmt ben. Kunde inte allt inträffat samtidigt?


Dagens

Mongolerna har som enda språk i världen ett ord för känslan när man blir sparkad i magen av en häst.

Äntligen har jag ett forum där jag kan dela med mig av mina onödiga kunskaper!


Lite varmare idag men ändå kallt.
Det kom tio centimeter puder inatt.
Smockan var sur och hade blött näsblod vid intaget.
Hundstackarna satt nästan i knät när de bad om beskydd mot den äckliga kattungen som har klättrat i gardinerna, och som sover nu på min arm.
Vattnet är fruset.
Jag knåpar på en hemsida.
Det var det.


Homecoming


Hittade denna underbara bild som jag vill dela med mig av. Klicka på länken och se de andra bilderna också.
Så kreativ vill jag vara..


Gosigos

Det är fem grader kallare på stallet än hemma. Så när det var uthärdligt hemma så frös snoret i näsan till när jag red.

I förrgår när jag ridit klart såg jag att Smockan blödde näsblod. Första tanken var att det berodde på kylan men trodde sen att hon fick det när hon kliade sig mot benskyddet. Men så var hon blodig om snoken idag med, så hon är troligtvis känslig för kyla helt enkelt. Stackars tösen!

Så det får bli en köldgräns för ridning då, i alla fall tills hon är i bättre form. Det lär ju inte bli aktuellt förrän nästa vinter menmen.


Disciplin

Det är lite kyligt idag. Jag skriver inte hur få grader det är för det är alltid någon som vill vara värst.

Planen var att rida privatlektion men den ställdes in pga temperaturen. Då tyckte jag inte att det var någon idé att plåga sig, så jag for bara dit och klappade på söta Smockan. Rastade av henne igår i alla fall, red med ylletäcket utanpå sadeln och det gick bra, var inget halkigt alls. Hade tre bommar på volten som i måndags som vi galopperade över och hon varså duktig så.


Hej hopp


Skriver bara om pållen fastän bloggen heter Kasagården, så här blir det bilder som kompensation.

Man kan köra in på en av vägarna förbi maskinhallen.

Då ser man ladugård, hus och bagarstuga.

Tittar man till vänster står det ett förfallet torp. Där inne hittade vi två väskor med gamla foton, en vintagekamera och ett skåp som vi bärgade och som nu står i köket.

Fast vi vänder och tar den andra vägen in.

Där är lösdriften och i påbyggnaden som sticker ut åt vänster ska det bli stall.

Går man vidare längs vägen kommer huset fram, och den översnöade gödselbrunnen som rymmer 350 kubik nånting.

Äldre delen till vänster, nyare till höger.

Två stallkatter ingick, men här var det bara en.

Sadelkammaren/förrådet. Låg prio på den.

Så i den bortre delen ska boxar upp. En vägg ska dela av men först måste dyngan skottas bort...


Pigg

Red ut igen, hade tittat på kartan igen och sett ut en ny väg. Får ta och sluta med det för är det en stor, vit väg på kartan betyder det traktorstig och en liten orange, streckad linje betyder ministig som ingen gått på sen snön kom.

Smockan var snäll och pigg, ville dra på i galoppen men jag sa stopp till det. När en fd jobbarkompis ringde på slutet kände hon att jag inte var speciellt närvarande så då passade hon på att äta på en gran och stod parkerad så tills jag lagt på luren.

Det händer och fötter inte mycket i mitt liv för tillfället och det har vart lite foton på sistone, så slänger lite omotiverat in en bild från provridningen. I augusti körde vi till Kalmar en helg för att provrida (inga andra hästar, ganska oekonomiskt, men vi hade typ bestämt oss redan).


Smockans föl i bakgrunden : )


RSS 2.0