Träningsfysiologi, prestation och näringsbehov

 

En distanshäst som i genomsnitt springer i 18 km/h under en tävling förbrukar lika mycket glukos under 4 timmar som en travhäst gör under 3 minuter när den springer i 45 km/h. När distanshästen arbetar sker det under aerobiska förhållande och då kan glukos från musklerna gå in i citronsyrecykeln i cellerna och ge upphov till 38 ATP med lite stöd från fettoxidering. En travhäst som arbetar hårdare gör det under anaerobiska förhållanden och då fås endast 2-3 ATP då glukos förbrukas och skapar mjölksyra.

 

Några träningseffekter som kan ses på muskler och energiförbränning är att andelen av muskeltyp I och IIa ökar, aktiviteten av vissa enzymer i citronsyrecykeln ökar också så att glukosförbränningen blir snabbare. Man kan också se att musklernas glykogeninnehåll blir större men att glykogenanvändandet minskar.

 

Det är tydligt att glykogennivåerna i musklerna styr hästens prestation. Går det att ladda upp nivåerna för att prestera bättre? Försök att utfodra hästar med mer fett, upp till 12 % av den totala foderstaten, har visat på förändringar i metabolismen i alla fall. Enzymer i fettbränning blir mer aktiva och verkar göra så att upptaget och förbränningen av fettsyror i musklerna ökar, men förändringen syns först efter 3-4 veckor. Mer fett i foderstaten gav också lägre andningsfrekvens och mindre glykosförbränning när träningsintensiteten var under maximal nivå. Det har gått att se ett lägre utnyttjande av glukos när havre bytts ut mot betfor i foderstaten till travhästar. Med betfor arbetade hästarna mer aerobiskt och de nådde inte upp i lika höga mjölksyrenivåer som de som fick havre.

 

Hästar är gjorda för att äta grovfoder och försök på att ge tävlande travhästar enbart grovfoder har gjorts med gott resultat. pH i blodet sänks alltid under intensiv träning men den blir större om hästen får mycket kraftfoder. Genom doping försöker man buffra så att pH-sänkningen blir mindre men en ”naturlig” doping som finns är alltså grovfoder. När man låtit hästar fasta och därefter mätt koncentrationerna av plasmaproteiner i blodet har man sett att om de endast får grovfoder sänks nivåerna efter hand medan de som får kraftfoder ligger på fortsatt höga nivåer. För båda foderstaterna ökar koncentrationer av plasmaproteiner direkt efter utfodring eftersom saliv och magsyraproduktionen startar. Men om koncentrationerna sen ligger kvar vid samma nivå under fasta är det en indikation på att blodplasmavolymen är låg, hästarna blir alltså uttorkade.

 

Från föreläsning av Anna Jansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0