Energimetabolism - tänk på vid träning av tjocka hästar

Förbränning av kolhydrater och fett, samt möjligen ett litet bidrag av protein, ger den nödvändiga energin som krävs för muskelarbete. Glykos lagras som glykogen i levern och musklerna, men det mesta lagras i musklerna. Fett lagras mestadels i fettvävnaden men även i muskler. Hästar har tre sorters muskelkategorier där typ I som behöver mycket syre vid arbete har mer fettlagring än muskeltyp IIa och IIb. All denna energi som lagras i lever, muskler och fettvävnad är redo att användas av hästen under arbete. Koncentrationen av glykogen är mycket hög i hästars muskler, nästan dubbelt så hög som hos slädhundar (som arbetar väldigt hårt) i genomsnitt,och är det viktigaste substratet av alla. 

 

Hur mycket kolhydrater respektive fett bidrar med som energi under arbete beror på flera olika faktorer som träningsintensitet, träningstillstånd, muskelkomposition, diet och utfodring, samt varaktigheten av träningen. När träningsintensiteten ökar så ökar bidraget av energi från kolhydratförbränning, i första hand glykogen från musklerna, och energibidraget från fettförbränning minskar. Om man instället tränar med en lägre intensitet, nära sin maximala förmåga men strax under, så ökar istället energiförbränningen av fett samtidigt som förbränningen av kolhydrater minskar. Denna förändring i vilken energikälla som används när träningsintensiteten ökar kallas "crossover concept".

 

Om man tränar sin häst i en hög intensitet (och som därmed behöver mycket kolhydrater för energi) ska man tänka på att längden av ett träningspass styrs av hur mycket tillgängliga kolhydrater som finns lagrat i musklerna. Låg tillgänglighet av kolhydrater = kort träningspass. Omvänt kan man se att träning i lägre intensitet kan pågå under en längre tid eftersom den största delen energi kommer från fettförbränning.

 

Intressant stycke som jag läste i Equine Exercise Physiology - The Science of Exercise in the Athletic Horse av Hinchcliffet et al.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0